ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Οι βασικές αλλαγές για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας



Στους ελλιπείς ελέγχους και στις αδυναμίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) απέδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης τη μεγάλη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας. Υπό την απειλή της πλήρους αποδιοργάνωσης αλλά και λόγω των νέων διαιτητικών αναγκών που δημιουργεί ο θεσμός των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, ο κ. Κουτρουμάνης παρουσίασε χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή τις βασικές αλλαγές που εμπεριέχει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του σώματος επιθεωρητών. Με το σχέδιο νόμου θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας –σε κάθε επιχείρηση– με την οποία απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο εργασίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία καταχωρίζονται με online σύνδεση στο κεντρικό σύστημα (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ), ενώ θεσμοθετείται υποχρέωση του ΣΕΠΕ να επιβάλλει κυρώσεις και για την ανασφάλιστη εργασία.
Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:
- Tην ηλεκτρονική διασύνδεση του ΣΕΠΕ και τη συνεργασία με όλους τους όμορους οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ) αλλά και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
- Tη σύσταση και λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων που υποδέχεται και αξιολογεί τις καταγγελίες και ομάδα ετοιμότητας που παρεμβαίνει άμεσα για τον έλεγχο. Λειτουργία σε 24ωρη βάση.
- Την απλούστευση των διαδικασιών που επιφέρει η διοικητική, οργανωτική και οικονομική αυτοτέλεια.
- Την ενίσχυση και επαρκή στελέχωση των περιφερειακών μονάδων και την αποκέντρωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων. Για ένα μεγάλο μέρος των υποθέσεων θα επιλαμβάνεται η περιφερειακή διεύθυνση και τοπικά τμήματα.
- Τη συνεχή κατάρτιση και επανακατάρτιση του προσωπικού και τη θεσμοθέτηση αντικειμενικών κινήτρων για την αύξηση της αποδοτικότητας. Προβλέπεται ειδικό έντυπο ελέγχου που συμπληρώνεται από τον επιθεωρητή και ενημερώνεται το κεντρικό σύστημα.
- Τη συνεχή μετακίνηση των επιθεωρητών για το ελεγκτικό τους έργο σε όλη την περιφέρεια.
- Την αυστηροποίηση αλλά και αντικειμενικοποίηση των κυρώσεων, που φθάνουν μέχρι και την οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης.
- Τον καθορισμό, σε ετήσια βάση, των στόχων και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Προβλέπεται η σύνταξη ειδικής έκθεσης πεπραγμένων αλλά και του ετήσιου προγραμματισμού που κατατίθεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: