ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Πωλούσαν πλαστά ένσημα μέσω εταιρειών-«μαϊμού»





Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αποκαλύφθηκε μεγάλη απάτη πώλησης ενσήμων με εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, Ελλήνων που βρίσκονταν πλησίον της σύνταξης και αλλοδαπών, μέσω εταιρειών-«μαϊμού» που επιβάρυναν το ΙΚΑ με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Ήδη στάλθηκαν στον εισαγγελέα τα πρώτα έξι άτομα που εμφανίζονται να εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις και εκπροσωπούσαν Μονοπρόσωπες Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), ενώ αναζητούνται και οι κύριοι αυτουργοί των εταιρειών πίσω από τα άτομα-«βιτρίνα». Ταυτόχρονα αναζητούνται 10.000 περίπου συνταξιούχοι-«μαϊμού» οι οποίοι έλαβαν την κατώτερη σύνταξη (480 ευρώ) με εικονικά και πλαστά στοιχεία.

Οι κομπίνες στήθηκαν την τελευταία δεκαετία, όπου προσωπικές εταιρείες ή ΕΠΕ οι οποίες εμφάνιζαν ετεροχρονισμένα ότι απασχολούσαν προσωπικό που ουδέποτε είχε εργαστεί γι’ αυτές, αγόραζαν ένσημα χωρίς να καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ και στη συνέχεια τα πωλούσαν στους ενδιαφερόμενους έναντι αδρής αμοιβής.

Πώς έστηναν την κομπίνα

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που παρουσιάζει η «Ι» και προκύπτει από έγγραφο με την ένδειξη ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ, του γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος ζητά από το ΙΚΑ έλεγχο ασφαλιστικών εισφορών της εταιρείας «I... ΑΕ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που του διαβιβάζει το ΙΚΑ η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε έναρξη εργασιών στις 22/3/2005 και έκλεισε την πρώτη διαχειριστική χρήση στις 31/12/2006. Η εταιρεία, που αποτελεί μέλος του εκπαιδευτικού ομίλου «Δ...», έχει αντικείμενο εργασιών την πιστοποίηση ανθρώπινου δυναμικού μέσω της διενέργειας εξετάσεων.

Η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνητικό για παροχή (ενοικίαση) προσωπικού με την εταιρεία «Π... ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» (τα ονόματα των εταιρειών βρίσκονται στη διάθεση της «Ι»). Από τον έλεγχο που έγινε για αξιωματικό προέκυψε ότι ουδέποτε υπήρξε μισθωτός της εταιρείας. «Αυτό προκύπτει από τις οριστικές δηλώσεις ΦΜΑ (Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών) που υποβλήθηκαν από την εταιρεία το 2006 και το 2007».

Η συγκεκριμένη Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, η οποία φαίνεται ενεργή, σύμφωνα με άλλο έγγραφο της Α’ ΔΟΥ έκανε έναρξη την 18/10/2002 με μοναδικό εταίρο κυρία η οποία έχει γεννηθεί το 1928.Υπέβαλε δήλωση το 2004 για τις χρήσεις του 2002 και του 2003 και έκτοτε δεν υπέβαλε ξανά ούτε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ούτε δηλώσεις ΦΠΑ κ.ά.

Στην εν λόγω επιχείρηση επιδόθηκε πρόσκληση από το 2008 προκειμένου να προσκομιστούν βιβλία και στοιχεία, αλλά ουδέποτε προσκομίστηκαν. Σε άλλους ελέγχους που διενεργήθηκαν από το ΙΚΑ μετά από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη εντοπίστηκε κύκλωμα που ασφάλιζε εκ των υστέρων και χωρίς να καταβάλλει εισφορές, για 101 ημέρες τον χρόνο, υπέρβαρους μετανάστες, κυρίως από τη Βουλγαρία, προκειμένου να εκδώσουν βιβλιάρια υγείας.

Στη συνέχεια οι υπέρβαροι έρχονταν στην Ελλάδα και αδυνάτιζαν ή έκαναν επεμβάσεις αισθητικής με έξοδα του ΙΚΑ! Με βάση τους ελέγχους που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, οι συγκεκριμένες εταιρείες δραστηριοποιούνταν σε κλάδους της καθαριότητας και της φύλαξης, της ενοικίασης εργαζομένων και της κατάρτισης. Μέσω των εταιρειών αυτών ασφάλιζαν έναντι αδρής αμοιβής στο ΙΚΑ Έλληνες ή και αλλοδαπούς, που είτε είχαν ανάγκη έως και πέντε χρόνια ασφάλισης για να βγουν σε σύνταξη είτε χρειάζονταν 100 ένσημα μέσα στο χρόνο για να βγάλουν βιβλιάριο υγείας και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Ταμείου.

Η βιομηχανία αγοράς «επί πιστώσει», όπως αποδεικνύεται, ενσήμων και πώλησής τους «τοις μετρητοίς» γινόταν ως εξής:

Η εταιρεία υπέβαλλε κανονικά τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, στις οποίες αναγράφονται όλα τα στοιχεία, ώστε το ΙΚΑ να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι καταβάλλει (ή όχι) ο εργοδότης, πότε ο εργαζόμενος δικαιούται ιατροφαρμακευτική κάλυψη, πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και ποιος είναι ο συντάξιμος μισθός του (καλύτερη πενταετία).

Η εταιρεία δεν πλήρωνε ποτέ το ΙΚΑ, όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων αναγνωρίζονταν αυτοδίκαια. Κάθε μία από τις εμπλεκόμενες εταιρείες έχει χρεώσει το ΙΚΑ με 8-10 εκατ. ευρώ, ενώ η επιβάρυνση είναι πολλαπλή με δεδομένη την καταβολή ιδιαίτερα υψηλών συντάξεων που εκδόθηκαν βάσει των «πλαστών» ενσήμων, καθώς και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Επίσης ελέγχονται καταγγελίες από το Υπουργείο Εργασίας που αφορούν στην αναγνώριση ετών ασφάλισης από επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή οι απατεώνες στόχευαν σε επιχειρήσεις που είχαν κηρύξει πτώχευση. Αφού τις έβρισκαν, έβαζαν τους ασφαλισμένους να καταγγέλλουν στο ΣΕΠΕ ότι ήταν εργαζόμενοι όταν αυτές λειτουργούσαν και έτσι με δύο μάρτυρες που το πιστοποιούσαν και έπειτα από δικαστική διαδικασία, το ΙΚΑ αναγκαζόταν να καταβάλλει συντάξεις για ένσημα (ημέρες ασφάλισης) που ποτέ δεν πληρώθηκαν και που, ίσως, ποτέ δεν δουλεύτηκαν.

10.00Ο ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο 2.000 περίπου ημεδαποί και πάνω από 8.000 αλλοδαποί, κυρίως Βούλγαροι, που νομιμοποίησαν την παρουσία τους στη Βόρεια Ελλάδα, πλήρωσαν ένσημα και λαμβάνουν την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ (480 ευρώ) χωρίς να τη δικαιούνται. Οι εταιρείες αυτές, πίσω από τις οποίες κρύβονται οι κομπιναδόροι του συστήματος, είτε πτώχευαν και συνέχιζαν να καταθέτουν αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) στο ΙΚΑ γεννώντας δικαιώματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ασφαλισμένους, είτε με εκπρόθεσμες ΑΠΔ, αποδεχόμενες πρόστιμα που ποτέ δεν θα πλήρωναν και χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του Ιδρύματος, ασφάλιζαν Έλληνες και αλλοδαπούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: