ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:
Υπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος


Ο Γιώργος Κουτρουμάνης γεννήθηκε το 1955 στο Νεοχώρι Καλαβρύτων του Νομού Αχαϊας από γονείς αγρότες.
Μέλος πολύτεκνης οικογένειας, έζησε τα μαθητικά του χρόνια στα Καλάβρυτα και στην Πάτρα.
Το 1973, εγκαθίσταται στην Αθήνα και συνεχίζει τις σπουδές του στο Μαθηματικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργαζόμενος παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα.
Από το 1984 εργάζεται στον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Είναι παντρεμένος με την Βασιλική Σωτηροπούλου και έχουν έναν γιο, τον 15χρονο Σπύρο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής» (Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία και σε άλλους Κοινωνικούς Φορείς) για έξι συνεχείς θητείες. Μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ. Μέλος του «Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας». Ιδρυτικό Μέλος της «Unicef Ελλάδος». Ο Γιώργος Κουτρουμάνης συνδύασε την συνδικαλιστική του δράση με την συστηματική μελέτη της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον ειδικούς του Ασφαλιστικού στην Χώρα μας. Έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει αντίστοιχα σε πολλές ημερίδες που ανέδειξαν προβλήματα για το μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού και έχει διατυπώσει επανειλημμένα συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους. Τιμήθηκε από την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Εμπόρων» και το «Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» για την συμβολή του στην υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Συντάκτης και υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «Ασφαλισμένος» από το 2000, που παρέχει έγκυρη ενημέρωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου με τίτλο «Ασφάλιση και Συντάξεις» Σημαντική είναι η παρέμβαση του για την υπεράσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων μέσα από την πλούσια αρθρογραφία του στον τύπο και την συχνή παρουσία του στα ηλεκτρονικά μέσα. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Ενεργό Μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1976. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής «Κοινωνικής Πολιτικής» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την περίοδο 1991-1995. Διετέλεσε Γραμματέας της Οργάνωσης Χώρου Δουλειάς των Ασφαλιστικών Ταμείων και Μέλος της Τομεακής Επιτροπής «Θεσμών και Πολιτισμού». Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 2005. Γραμματέας του Τομέα «Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας» από το 2008. Μέλος της «Επιτροπής Προγράμματος» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 2006 και από τους βασικούς συντάκτες του στα θέματα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.


Ημερομηνία γέννησης: 29 Νοεμβρίου 1953
Τόπος γέννησης: Αμαλιάδα
Οικογενειακή κατάσταση: Είναι παντρεμένος με τη Βούλα Κουντουριώτη και έχει δύο κόρες, την Ελένη και τη Δήμητρα, απόφοιτες Πανεπιστημίων της Aθήνας.
Σπουδές: Είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).
Επαγγελματική δραστηριότητα: Εργάστηκε αρχικά στον ιδιωτικό τομέα, όπου απέκτησε εμπειρία ως στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών πολλών επιχειρήσεων. Εργάσθηκε στη συνέχεια στο Υπουργείο Οικονομικών και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη μελέτη και εφαρμογή του Φ.Π.Α. στην Ελλάδα.
Δημοσιεύσεις: Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για θέματα που άπτονται της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας. Το 2000 εξέδωσε το βιβλίο του Πολιτική Κατάθεση.
Πολιτικές-κοινωνικές δραστηριότητες:
Με την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο το 1972 δραστηριοποιήθηκε και υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος έως τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Εντάχθηκε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την ίδρυσή του, το 1974.
Με την είσοδό του στους εργασιακούς χώρους ανέπτυξε πλούσια δράση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από την ΠΑΣΚΕ Λογιστών.
Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε στο Κίνημα των Οικονομικών Επιστημόνων και εξελέγη στην πρώτη αιρετή Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας το 1983, επανεξελέγη το 1989 και διετέλεσε επανειλημμένα μέλος της Συνόδου των Αντιπροσώπων του.
Με την είσοδό του στο Δημόσιο τομέα, συνέχισε τη συνδικαλιστική του δράση στο δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα, συμβάλλοντας και στην οργάνωση της ΠΑΣΚ των Δημοσίων Υπαλλήλων, της οποίας διετέλεσε Γραμματέας από το 1989-1995.
Το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά στη Διοίκηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και επανεξελέγη το 1992.
Το 1993 εξελέγη πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, επανεξελέγη το 1995 καθώς και το 1998 που παρέμεινε ως το 2000.
Μετείχε ενεργά προωθώντας τις θέσεις του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος, με την εκλογή του στις Διοικήσεις των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συνδικάτων, στη Διοίκηση της CES (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων), της PSI (Διεθνής των Δημοσίων Υπηρεσιών) και της FSESP (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπηρεσιών).
Συμμετείχε ως εισηγητής σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά συνέδρια.
Με την ιδιότητα του Προέδρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συμμετείχε σε επιτροπές αποφασιστικού και γνωμοδοτικού χαρακτήρα.
Στις Εθνικές Εκλογές του 2000 ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος στο Ν. Ηλείας και εξελέγη Βουλευτής όμως μετά από προσφυγή συναδέλφων του, το Εκλογοδικείο του αφαίρεσε τη Βουλευτική έδρα.
Το 2004 τιμήθηκε και πάλι με την ψήφο του λαού της Ηλείας και αναδείχθηκε πρώτος Βουλευτής.
Ανέπτυξε πλούσια κοινοβουλευτική δράση στην Ολομέλεια της Βουλής και στις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου.
Το 2007 επανεξελέγη αναδειχθείς και πάλι πρώτος Βουλευτής Ηλείας.
Συμμετείχε αρχικά στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στη συνέχεια στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.
Στις Εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 επανεξελέγη βουλευτής Ηλείας.
Δραστηριοποιήθηκε κοινοβουλευτικά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης.
Στην κομματική του διαδρομή διατέλεσε μέλος σε όργανα και επιτροπές όλων των επιπέδων, τοπικά, τομεακά και κεντρικά. Από το 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το 1994 εκλεγόταν συνεχώς μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Το 2001 εξελέγη από την Κεντρική Επιτροπή Γραμματέας του Τομέα Συνδικαλισμού και Μαζικών Χώρων και το 2003 μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.
Το 2005 ορίστηκε Γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος και συνέβαλε, εκτός των άλλων στην επεξεργασία του προγράμματός του για την αγροτική ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου.
Το Μάρτιο του 2008 εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2009.
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010 ανέλαβε τα καθήκοντα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: