ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη 6 Μαΐου 2008

ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ και ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟΚΑΙ ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

Ημερομηνία: 6/5/2008
Τίτλος: «Δώρο» για τις νέες μητέρες

Και αναδρομική ισχύ θα έχει η επιπλέον άδεια μητρότητας των έξι μηνών που επιδοτείται από τον OΑΕΔ μηνιαίως με τον κατώτατο μισθό και προβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η επιπλέον άδεια, μάλιστα, θα αφορά ακόμη και τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ που έχουν ήδη γεννήσει και κάνουν χρήση της άδειας κύησης ή λοχείας ή έχουν πάρει ως άδεια το μειωμένο ωράριο. Αυτό θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδώσει μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Απασχόλησης. O OΑΕΔ θα δέχεται αιτήσεις από τις δικαιούχους μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ενώ υπουργικές αποφάσεις θα πρέπει να εκδοθούν και για την ενεργοποίηση των υπόλοιπων διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου (3655/08) που προβλέπει ενοποιήσεις ταμείων σε τρεις δόσεις, ως εξής:

- Στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) θα ενοποιηθούν από την 1η Ιουνίου τα επικουρικά ταμεία των ηλεκτροτεχνιτών, του προσωπικού εταιριών τσιμέντου και των ιπποδρομιών.

- Την 1η Αυγούστου στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα ενταχθούν τα ταμεία προσωπικού του ΗΣΑΠ, της ΕΤΕ (Εθνική Τράπεζα), της ΤτΕ (Τράπεζα Ελλάδος), οι κλάδοι σύνταξης της «Εθνικής», του ΤΑΠ - OΤΕ και της ETBA. Στον OΑΕΕ (Oργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) το ταμείο ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων, το Ταμείο Ξενοδόχων, του προσωπικού Ιπποδρομιών, τα επικουρικά των αρτοποιών και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων. Στο ΤΕΑΔΥ (επικουρικό δημόσιων υπαλλήλων), τα ταμεία ασφάλισης των εργαζομένων στα ταμεία, των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.

- Τον ερχόμενο Oκτώβριο, προβλέπεται η ενοποίηση και άλλων ταμείων, όπως των ανεξάρτητα απασχολουμένων (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Νομικών κ.ά. στο ΕΤΑΑ), των εργαζομένων στον Τύπο (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ), των επικουρικών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ΤΕΑΙΤ), των τραπεζών και των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (στο ΤΑΥΤΕΚΩ) καθώς και των ταμείων για εφάπαξ στον ιδιωτικό τομέα (ΤΑΠΙΤ).

Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τονίζει ότι «τα συνδικάτα δεν θα επιτρέψουν να μεταφερθούν στο ΙΚΑ τα βάρη των ελλειμματικών ταμείων για να απαλλαγούν από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις το κράτος και οι επενδυτές και να οδηγηθεί ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας σε αδιέξοδα και στη χρεοκοπία».

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ, Βασίλης Κόκκαλης, παρατηρεί ότι τα προβλήματα, οικονομικά, διοικητικά αλλά και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, θα επιδεινωθούν αν δεν υπάρξει μέριμνα, παράλληλα με τις ενοποιήσεις, για την ενίσχυση του ΙΚΑ με ανθρώπινο δυναμικό και με νέους πόρους. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «ήδη υπάρχουν 7.000 κενές οργανικές θέσεις, η μηχανογράφηση λειτουργεί μόνο στο 50%, ενώ το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ θα αυξηθεί μετά την ένταξη προβληματικών ταμείων».

Νέοι διοικητές

Αύριο στο μεταξύ αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επιλογή νέων διοικητών στα επτά από τα δεκατρία νέα ενιαία ταμεία σε εφαρμογή του νέου νόμου, καθώς λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις θέσεις προέδρων στα ακόλουθα ταμεία: στον Oργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα, στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας, στο Ταμείο Ασφάλισης Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: