ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλαγές στη δομή του ΙΚΑ και στις προσαυξήσεις εισφορών προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ

Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του ΙΚΑ αλλά και στο καθεστώς των προστίμων και των προσαυξήσεων των εισφορών προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. 

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Κρήτη», ο διοικητής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε ότι θα αλλάξει το σύστημα παρακράτησης των εισφορών, προς όφελος των επιχειρήσεων.
Όπως τόνισε το νέο σύστημα θα ξεφεύγει από το σημερινό καθεστώς των προστίμων και των προσαυξήσεων λόγω καθυστέρησης καταβολής.
Ο Ροβ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι σε περίπτωση που μια εταιρεία αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές ενός μήνα, μπορεί να τις επιμερίσει στους επόμενους έξι μήνες επιβαρυνόμενη μ’ ένα μικρό επιτόκιο.
Επίσης, αν μια εταιρεία έχει τη δυνατότητα να καταβάλει συνολικά τις εισφορές των ασφαλισμένων της για ένα χρόνο, θα έχει ένα μπόνους έκπτωσης.
Ωστόσο, διεμήνυσε ότι εκτός από την διάταξη που προβλέπει τη ρύθμιση εισφορών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, δεν θα υπάρξει καμία άλλη δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης.
Παράλληλα, ο κ. Σπυρόπουλος προανήγγειλε και την πλήρη αποκέντρωση του ΙΚΑ, στα πρότυπα του "Καλλικράτη". Όπως είπε μέσα στο 2011 θα αλλάξει η δομή του, ώστε να έχει 13 διοικητές, έναν σε κάθε περιφέρεια και έναν 14ο στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει επιτελικό ρόλο. 

Τομές και ανατροπές στο ΙΚΑ για καλύτερη εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και επιχειρήσεων, προανήγγειλε σήμερα από το Ηράκλειο ο νέος Διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Ο κ. Σπυρόπουλος μίλησε για πλήρη αποκέντρωση της διοίκησης του Ιδρύματος, στα πρότυπα των 13 "Καλλικρατικών" Περιφερειών. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Κρήτη», ανέφερε ότι μέσα στο 2011 θα γίνουν σοβαρές ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου το Ίδρυμα να ξεφύγει από το νόμο-μόρφωμα του 1934, ο οποίος διέπει τη λειτουργία του. Σύμφωνα με το νέο διοικητή το ΙΚΑ στο μέλλον θα έχει 13 διοικητές, έναν σε κάθε περιφέρεια και έναν 14ο στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει επιτελικό ρόλο. Με τη δομή αυτή - πρόσθεσε - θα καμφθούν οι σημερινές δυσλειτουργίες και θα σταματήσει ο Γολγοθάς των ασφαλισμένων, που δεν θα είναι αναγκαίο να μεταβαίνουν στο κέντρο για να επιλύσουν ή να προωθήσουν διάφορα ζητήματά τους. Ο κ. Σπυρόπουλος προανήγγειλε επίσης ότι αλλάζει το σύστημα παρακράτησης των εισφορών, προς όφελος των επιχειρήσεων, ξεφεύγοντας από το σημερινό καθεστώς των προστίμων και των προσαυξήσεων λόγω καθυστέρησης καταβολής. Για παράδειγμα αν μια εταιρία αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές ενός μήνα, μπορεί να τις επιμερίσει στους επόμενους έξι μήνες επιβαρυνόμενη μ’ ένα μικρό επιτόκιο. Επίσης αν μια εταιρία έχει τη δυνατότητα να καταβάλει συνολικά τις εισφορές των ασφαλισμένων της για ένα χρόνο, θα έχει ένα bonus έκπτωσης. Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις των οφειλών προς το ΙΚΑ, πέρα από την ισχύουσα διάταξη που επιτρέπει την καταβολή αιτήσεων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ο κ. Σπυρόπουλος διαβεβαίωσε ότι στη συνέχεια δεν θα υπάρξει καμία δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης. Ο κ. Σπυρόπουλος επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο όπου είχε συναντήσεις με διοικητικό προσωπικό και εκπροσώπους των εργαζομένων. Ο ίδιος μίλησε για παθογένεια του συστήματος, η οποία θα καταπολεμηθεί με κάθε τρόπο και στάθηκε στις ικανότητες και τη φιλοτιμία του προσωπικού, που πρέπει να έχει σε πρώτο πλάνο το σύνθημα: «Πρώτα ο πολίτης». Ο ίδιος χαρακτήρισε κεφαλαιώδες θέμα της πάταξη της εισφοροδιαφυγής που φτάνει στο 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: