ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Αντιδράσεις στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Γιατροί του ΙΚΑ διατηρούν επιφυλάξεις για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ | Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 



«Γκρίνια» επικρατεί στους κόλπους του ΙΚΑ, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μερίδα γιατρών δεν βλέπει με καλό μάτι το εγχείρημα της διοίκησης του ΙΚΑ για τον έλεγχο και τον περιορισμό των σκευασμάτων που συνταγογραφούνται στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα θα εφαρμοστεί τον Δεκέμβριο πιλοτικά σε δύο υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ, στο Περιστέρι και στην Αγία Παρασκευή, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. «Ορισμένοι δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία,κάτι το οποίο δεν ισχύει.Αλλοι πάλι λένε ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του συστήματος χωρίς γραμματειακή υποστήριξη,ότι πολλοί ασφαλισμένοι δεν έχουν πάντα πρόχειρο το ΑΜΚΑ τους, ή ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του για τους οικογενειακούς γιατρούς» δηλώνει στο «Βήμα» στέλεχος του Ιδρύματος. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι γιατροί που αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για το πώς θα λειτουργεί το σύστημα. «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ηδη έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση περίπου 150 γιατρών του ΙΚΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή» σημειώνει.

Εκπρόσωποι των γιατρών παραδέχονται ότι συνάδελφοί τους διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. «Οι γιατροί που εφαρμόζουν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ιδιωτικό ιατρείο τουςμάς έχουν πει ότι η γραμματειακή υποστήριξη είναι απαραίτητη. Αυτό όμωςείναι πολυτέλεια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται η ιατρική στο ΙΚΑ» δηλώνει ο πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας κ. Θ. Αποστολόπουλος . «Πολλοί φοβούνται ότι η γραμματειακή δουλειά θα γίνεται σε βάρος του χρόνου που διατίθεται για την άσκηση της ιατρικής» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στοχεύει μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ το 2011. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ.Κουτρουμάνης, είναι χαρακτηριστικό ότι η φαρμακευτική δαπάνη του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), όπου εφαρμόζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μειώθηκε κατά 46% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009. Παράνομο διάταγμα του υπουργείου Υγείας
Για την κοστολόγηση ορισμένων ιατρικών πράξεων το υπουργείο Υγείας χρησιμοποίησε γνωμοδοτήσεις που είχαν εκδοθεί προ 19 ετών, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιστρέψει στο υπουργείο ως παράνομο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε σχέδιο διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι αμοιβές των ιατρικών πράξεων. Ενδεικτικά η κοστολόγηση του σπινθηρογραφήματος των οστών ανέρχεται σε 45 ευρώ, η λιθροτριψία με laser ουροδόχου κύστεως και ουρητήρος ανέρχεται στα 130 ευρώ, η ενδοσκοπική αφαίρεση πολυπόδων στα 20 ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πριν από την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Ομως το υπουργείο διαβίβασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδοτήσεις που είχαν ληφθεί κατά τα έτη 1991 ως και 2005.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στο υπ΄ αριθμ. 229/2010 πρακτικό τους (πρόεδρος ο κ. Κ. Μενουδάκος) ότι οι γνωμοδοτήσεις αυτές έχουν ληφθεί πριν από πέντε ως 19 έτη και δεν απεικονίζουν τις πραγματικές συνθήκες, εν όψει των οποίων « απαιτείται να χωρεί η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, όπως η οικονομική κατάσταση των οργανισμών κοινωνικής ασφαλίσεως, η κατάσταση της εθνικής οικονομίας και το κόστος διενέργειας έκαστης ιατρικής πράξεως».
Κατόπιν αυτών, οι δικαστές κατέληξαν ότι το διάταγμα δεν είναι νόμιμο.

Φύλαξη βλαστικών κυττάρων
Δ ωρεάν συλλογή, επεξεργασία και φύλαξη βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος για οικογενειακή ή δημόσια χρήση παρέχουν οι εκπρόσωποι των μαιευτηρίων «Μητέρα» και «Λητώ» στους γονείς των παιδιών που γεννιούνται σε αυτά. Οπως ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος του ομίλου Υγεία κ. Α. Βγενόπουλος, τα μοσχεύματα από βλαστικά κύτταρα που φυλάσσονται για δημόσια χρήση θα παρέχονται εντελώς δωρεάν από τη StemΗealth Ηellas στους ασθενείς, χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Ο κ. Βγενόπουλος επισήμανε ότι η κατάσταση στον χώρο της Υγείας είναι κρίσιμη και θα επιδεινωθεί περισσότερο. «Για αυτό κι εμείς θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα είναι σε συνάρτηση με τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας» τόνισε, σημειώνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου «... καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσει μια χαώδη κατάσταση» . Πρόσθεσε μάλιστα ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας κληρονόμησε ένα ΕΣΥ κοστοβόρο, αναποτελεσματικό και σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένο.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Μετά το σκάνδαλο με τις παράνομες – πλαστογραφημένες συνταγογραφήσεις σε βιβλιάρια υγείας: νεκρών, αρτιμελών και υγιέστατων «ασθενών», με τις προμήθειες νοσοκομειακού υλικού και μηχανημάτων στον Νομό Ηρακλείου από το «αμαρτωλό τρίγωνο» ΠΕΠΑΓΝΗ – ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΙΚΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, η ομάδα του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη μπαίνει στην Εντατική!!!
Άρον –Άρον ορκίζουν με αεροβάπτισμα το Αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο το Δεκέμβρη του 2010.
Ο τρίτος στην σειρά εκλεγμένος Περιφερειακός σύμβουλος Ζαμπετάκης Φανούριος (Φάνης) Ιατρός Καρδιολόγος, είναι η πέτρα του σκανδάλου των παράνομων - πλαστογραφημένων συνταγών που οι εφημερίδες φοβούνται να τον ονοματίσουν επειδή ανήκει στην ομάδα των «Ζωνιανών» -Παρασύρη Γεωργίου και Μαυρογιάννη Γεωργίου- οργανωτές του ψηφοδελτίου του Σταύρου Αρναουτάκη.
Προλαβαίνουν δεν προλαβαίνουν να ορκίσουν τον Φάνη ως περιφερειακό σύμβουλο πριν ολοκληρωθεί το πόρισμα του εισαγγελέα ώστε να έχει την ασπίδα προστασίας του Σ. Αρναουτάκη, δηλαδή των παραπάνω Ζωνιανών.
Ο Ζαμπετάκης Φάνης είναι και καρδιακός φίλος του «Δασκάλου του» Παρασύρη Γιώργη φαρμακοποιού, Δημοτικού συμβούλου, και προέδρου της ΔΕΠΤΑΗ γνωστός για το σκάνδαλο των πλαστών συνταγογραφήσεων ύψους 500.000.000 δραχμών της δεκαετίας του 1990-2000.
Με την ατιμωρησία που εξασφάλισε τότε ο Παρασύρης το τροπάριο συνεχίστηκε από το ίδιο κύκλωμα, και κατά την δεκαετία 2000-2010 και αποκαλύφθηκε σήμερα ως «νέο» σκάνδαλο.
Τελικά ο λαός γνωρίζει περισσότερα απ’ ότι αυτοί νομίζουν!!!