ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΜΕ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την υγεία


Ρεπορτάζ: Θ. Τζαλαβράς
Με την αισιόδοξη διαπίστωση ότι «από σήμερα ξεπηδάει μία καινούργια πραγματικότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αφού η Βουλή, ορθότερα η κυβερνητική πλειοψηφία, για πρώτη φορά είπε όχι στις συντεχνίες» εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση σε βάρος των γιατρών του ΙΚΑ. Ομως σύσσωμη η αντιπολίτευση από διαφορετική αφετηρία η κάθε πλευρά είπε όχι στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Ο κ. Λοβέρδος επέκρινε τη στάση των γιατρών του ΙΚΑ υποστηρίζοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα χρήματά τους και ότι ο δήθεν αγώνας τους είναι προσχηματικός. «Φωνάζουν για λόγο ο οποίος δεν υπάρχει. Δεν θέλουν την πρωτοβάθμια φροντίδα και φωνάζουν. Δεν είναι υπερβολή ενός υπουργού που βρίσκεται σε σύγκρουση. Είναι αλήθεια. Δεν μεταβάλλεται το status τους» τόνισε με έμφαση ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι είναι προφάσεις εν αμαρτίαις τα επιχειρήματα των γιατρών του ΙΚΑ για μεροκάματα των 400 και 500 ευρώ, αφού με το νομοσχέδιο δεν αλλάζει το νομικό καθεστώς απασχόλησής τους.

«Η πιο επικίνδυνη συντεχνία στη χώρα είναι αυτή των υπουργών αυτής της κυβέρνησης. Διότι ο καθένας από αυτούς κατονομάζει συντεχνία όποιον αντιστέκεται στις επιλογές του» του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κώστας Μαρκόπουλος επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξεφύγει σε υψηλά επίπεδα αλαζονείας. «Μπορείτε να μας πείσετε πώς μπορούν να χωρέσουν διπλάσιοι γιατροί σε μισό προϋπολογισμό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης; Εμείς δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή να υλοποιήσετε αυτό το ασαφέστατο νομοσχέδιο που απαιτεί 80 υπουργικές αποφάσεις» είπε ο κ. Μαρκόπουλος προσθέτοντας ότι όσοι έγραψαν αυτό το νομοσχέδιο είναι ανίκανοι να ξεχωρίσουν τον ορό από την πάπια. Πιο κοντά στις θέσεις του κ. Λοβέρδου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος χαρακτήρισε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μετέωρο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Κάνατε ένα βήμα, όμως είναι σαν να πήρατε το σερβίς αλλά δεν μπορέσατε να καρφώσετε. Χρειαζόταν περισσότερη λεβεντιά, περισσότερο θάρρος. Είναι ένα νομοσχέδιο δαιδαλώδες, δεν θα είναι αποτελεσματικό, γι' αυτό και το καταψηφίζουμε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Τα θέματα της υγείας και πρόνοιας θα μετατραπούν σε έκρηξη εναντίον σας, είτε είστε εσείς στην κυβέρνηση είτε όποια άλλη κυβέρνηση βρεθεί τα επόμενα χρόνια. Δεν θα τη βγάλετε εύκολα» αντέτεινε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Υποστήριξε ακόμη ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο διαμορφώνεται ένα σχέδιο διαπλοκής του δημόσιου και του πρωτοβάθμιου και γενικότερα του ιδιωτικού τομέα. «Κάνετε μία διαπλοκή που θα οδηγήσει με ταχύτατους ρυθμούς στην εμπορευματοποίηση της υγείας» σημείωσε ακόμη η κυρία Παπαρήγα, η οποία τάχθηκε υπέρ ενός απόλυτα δημόσιου συστήματος υγείας, από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια φροντίδα, με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
«Πού βρίσκετε το κουράγιο να δηλώνετε υπερήφανος αφού το μόνο που κάνει η κυβέρνησή σας είναι να διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις υποδομές κοινωνικής προστασίας;» αναρωτήθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε δίκαιη την αναταραχή στον χώρο της υγείας, αφού η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει στους γιατρούς αν θα διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις, πώς θα αμείβονται και τι θα γίνει με το μόνιμο προσωπικό.

«Ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ είναι κατώτερης ποιότητας άνθρωπος; Λέτε όχι σε αυτό το νομοσχέδιο κυρίες και κύριοι βουλευτές της Αριστεράς; Λέτε όχι στο να ενώσουμε τις δυνάμεις 4 ταμείων, του ιατρικού και λοιπού προσωπικού και να εξομοιώσουμε τα προνόμια και την πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;» αντέτεινε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι η πρωτοβάθμια υγεία θα γίνει γιατί η πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας και της κοινωνίας υποστηρίζει αυτή τη διαρθρωτική αλλαγή. «Απόψε όλοι μαζί κύριοι συνάδελφοι αυτό θα το πανηγυρίσουμε. Είκοσι επτά χρόνια αναλγησίας περνάνε στο παρελθόν» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Κατά τα άλλα στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κήρυξε τον πόλεμο στις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ ως επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία από το 2005 μέχρι σήμερα και ανακοίνωσε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η κοστολόγηση για 100 παρακλινικές εξετάσεις, ενώ μέχρι τον Ιούλιο θα ολοκληρωθεί η κοστολόγηση και τιμολόγηση 10.000 σκευασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: